ERASMUS+ DZIEŃ IV. Slow Food we Wrocławiu

24.11.2016. Dziś tematem przewodnim był Slow Food we Wrocławiu. Uczniowie kontynuowali wędrówkępo mieście – tym razem śladami wrocławskich kupców i restauratorów. Na Ostrowie Tumskim nasi zagraniczni goście mieli przyjemność zobaczyć mini przedstawienie legendy o Kluskowej Bramie w wykonaniu naszych uczniów i narracji pani Małgorzaty Urlich-Kornackiej. Obejrzeli m.in. Halę Targową i Piwnicę Świdnicką, a dodatkową atrakcją był Jarmark Bożonarodzeniowy w Rynku. Na zakończenie miało miejsce spotkanie z panem Michałem Horszowskim w restauracji „Pod Gryfami”. Uczniowie zostali zapoznani z charakterystyką przemian w zbiorowym żywieniu Wrocławia na przykładzie wybranych barów i restauracji. Zapoznali się również z charakterystycznymi daniami regionalnymi. Oprócz wykładu i prezentacji o ruchu Slow Food mogli również spróbować regionalnych przysmaków. Kolejnym punktem był wspólny obiad przygotowany zgodnie z założeniami projektu, przez naszą szkolną stołówkę. Z tej okazji również to pomieszczenie zostało udekorowane pracami plastycznymi, o tematyce związanymi ze Slow Food’em, a wykonanymi przez uczniów naszej szkoły. Po obiedzie miał miejsce quiz – co wiesz o polskiej kuchni? Następnie wspólny podwieczorek, który również odbył się w szkole.

img_1430 img_1442 img_1435 img_1433

img_1439 img_1438 img_1437 img_1436

img_1441 img_1422 img_1428 img_1426

img_1426 img_1425 img_1424 img_1418

img_1414 img_1413 img_1416 dsc_0350

dsc_0349 dsc_0346 dsc_0345 dsc_0344

dsc_0343 dsc_0342 dsc_0341