24.11.2016. Dziś tematem przewodnim był Slow Food we Wrocławiu. Uczniowie kontynuowali wędrówkępo mieście – tym razem śladami wrocławskich kupców i restauratorów. Na Ostrowie Tumskim nasi zagraniczni goście mieli przyjemność zobaczyć mini przedstawienie legendy o Kluskowej Bramie w wykonaniu naszych uczniów i narracji pani Małgorzaty Urlich-Kornackiej. Obejrzeli m.in. Halę Targową i Piwnicę Świdnicką, a dodatkową atrakcją był Jarmark Bożonarodzeniowy w Rynku. Na zakończenie miało miejsce spotkanie z panem Michałem Horszowskim w restauracji „Pod Gryfami”. Uczniowie zostali zapoznani z charakterystyką przemian w zbiorowym żywieniu Wrocławia na przykładzie wybranych barów i restauracji. Zapoznali się również z charakterystycznymi daniami regionalnymi. Oprócz wykładu i prezentacji o ruchu Slow Food mogli również spróbować regionalnych przysmaków. Kolejnym punktem był wspólny obiad przygotowany zgodnie z założeniami projektu, przez naszą szkolną stołówkę. Z tej okazji również to pomieszczenie zostało udekorowane pracami plastycznymi, o tematyce związanymi ze Slow Food’em, a wykonanymi przez uczniów naszej szkoły. Po obiedzie miał miejsce quiz – co wiesz o polskiej kuchni? Następnie wspólny podwieczorek, który również odbył się w szkole.
